top of page

Το Εγκαταλελειμμένο Εργοστάσιο στη Βαρκελώνη γίνεται η κατοικία του Αρχιτέκτονα RICARDO BOFILL.

  • Writer: Tzina Zografou
    Tzina Zografou
  • Sep 9, 2020
  • 2 min read

Το 1973, ο Ricardo Bofill και η ομάδα του επισκέφτηκαν ένα εργοστάσιο τσιμέντου, λίγο έξω από τη Βαρκελώνη, το οποίο φάνηκε να είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Το εργοστάσιο χρονολογείται από την περίοδο βιομηχανοποίησης της Καταλονία τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, το εργοστάσιο χτίστηκε σταδιακά, με νέα εξαρτήματα που προστέθηκαν, με την πάροδο του χρόνου, όποτε χρειαζόταν. Το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο μπορεί να θεωρηθεί από μερικούς ως απλά ερείπια που δεν αξίζουν δεύτερη ματιά, αλλά για τον Ισπανό αρχιτέκτονα και την ομάδα του ήταν ένα μέρος γεμάτο δυνατότητες. Ο Bofill εξηγεί ότι «οι διαφορετικές τάσεις οπτικής και αισθητικής που είχαν αναπτυχθεί από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνυπάρχουν» στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, στις σουρεαλιστικές σκάλες, στις περίεργες αλλά μαγικές αναλογίες, στους ακανόνιστους όγκους αλλά και στα επιφανειακά υλικά. Ως αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης, ο αρχιτέκτονας και η ομάδα του αποφάσισαν να αγοράσουν και να ανανεώσουν το παλιό εργοστάσιο, μετατρέποντάς το σε σπίτι του Bofill και στο στούντιο της ομάδας.

Μετά από 45 χρόνια από την ανακαίνιση, έγινε το «La fábrica». Η στέγη αλλά και η τριγύρω τοποθεσία ήταν πλήρως καλυμμένα με πλούσια βλάστηση. Τα διάφορα μέρη του εργοστασίου διατηρούσαν την αρχική τους μορφή και το αρχιτεκτονικό τους στυλ ενώ φιλοξενούσαν διαφορετικές λειτουργίες. Μερικοί από τους εσωτερικούς τοίχους κατεδαφίστηκαν για να επιτύχουν έναν ανοιχτό χώρο που μπορεί να λειτουργήσει ως στούντιο σχεδιασμού. Τα τεράστια ανοίγματα του εργοστασίου διατηρήθηκαν, παρέχοντας στο ευρύχωρο εσωτερικό την επιθυμητή ποσότητα φυσικού φωτός.

«Σήμερα ζω και εργάζομαι εδώ καλύτερα από οπουδήποτε αλλού. Είναι για μένα το μόνο μέρος όπου μπορώ να συγκεντρώσω και να συσχετίσω τις ιδέες με τον πιο αφηρημένο τρόπο.», λέει ο Ricardo Bofill για το La fábrica.

Αυτό το έργο είναι απόδειξη του γεγονότος ότι ένας δημιουργικός αρχιτέκτονας μπορεί να διαμορφώσει οποιοδήποτε χώρο σε μια νέα λειτουργία, ανεξάρτητα από το πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι από το αρχικό.

Το φωτογραφικό υλικό που αντικρίζουμε παραπάνω μας δείχνει το εγκαταλελειμμένο εργοστάσια καλυμμένο από φυσική βλάστηση.

Παρακάτω θα εισέλθουμε στο εσωτερικό του εργοστάσιου, καθώς ξεδιπλώνεται μπροστά μας όλη η μαεστρία του αρχιτέκτονα να τροποποιήσει ένα μοναχικό εργοστάσιο σε ένα καθηλωτικό έργο τέχνης.


(Πηγή: arch2o)


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!


If you enjoyed this article, please share it!

Comments


bottom of page